ABSTRAKT
Tato diplomová práce se zabývá problematikou optické otáčivosti sacharidů v medu a hodnocením medu. Dále jsou uvedeny metody hodnocení chemicko-fyzikálních vlastností medu, jako je stanovení specifické optické otáčivosti sacharidů v medu, stanovení elektrické konduktivity, stanovení barvy medu, stanovení obsahu vody v medu a mikroskopická analýza medu. Uvedena je i legislativa upravují chemicko-fyzikální parametry medu. V závěru je nastíněna problematika hodnocení a označování medu, kdy z včelařské praxe je zřejmé, že existuje i třetí typ medu oproti legislativě, kde jsou uvedeny pouze typy dva.
Klíčová slova: med, mikroskopická analýza medu, optická otáčivost sacharidů, elektrická konduktivita, obsah vody, barva
autor
ABSTRACT
This diploma work deals with the rotation of carbohydrates in honey and honey evaluation. The following are methods for assessing chemical and physical properties of honey, such as determination of a specific optical rotation of carbohydrates in honey, the determination of electrical conductivity, determination of honey-colored and the determination of water content in honey and microscopic analysis of honey. Set is also legislation regulating physical and chemical parameters of honey. In conclusion, outlines the problems of evaluation and labeling of honey from the bee-keeping practices, it is clear that there is a third type of honey over the legislation, which are only two types.
Keywords: honey, honey microscopic analysis, optical rotation, electrical conductivity, water content, color
abstract by author