Mikroskopická analýza medu a optická otáčivost jeho cukrů

Milan SERAFINOVIČ

ABSTRAKT

Tato bakalářská práce se zabývá problematikou optické rotace cukrů v medu a mikroskopickou analýzou medu. Cílem práce je seznámení s problematikou optické otáčivosti cukrů v medu a mikroskopickou analýzou medu, což jsou spolu s elektrickou konduktivitou základní parametry pro určení typu medu.

V práci je rozebrán literární přehled. Jedná se o kompilaci vědeckých poznatků různých autorů z oblasti biologie, chemie a včelařství. Pojednává o mikroskopické analýze medu, jejíž součástí je kvalitativní i kvantitativní pylová analýza. Dále jsou uvedeny metody hodnocení chemicko-fyzikálních vlastností medu jako je stanovení optické otáčivosti cukrů v medu, stanovení elektrické konduktivity a stanovení obsahu vody v medu. Uvedena je i legislativa upravují chemicko-fyzikální parametry medu.

V závěru je nastíněna problematika označování medu, kdy z včelařské praxe je zřejmé, že existuje i třetí typ medu oproti legislativě, kde jsou uvedeny pouze typy dva.

Klíčová slova: mikroskopická analýza medu, optická otáčivost cukrů, elektrická konduktivita, obsah vody, med

autor

Microscopic analysis of honey and optical rotatory powerof sugars in honey

ABSTRACT

This baccalaureate work deal with problems of optical rotation of sugars in honey and microscopic analysises of honey. Aim of the work is introduce to problems of optical rotatory power of sugars in honey and microscopic analysises of honey, which are along with electric conductivity primary characteristics for determination of honey type.

The work is literary survey. Discuss with about compilation of the scientific piece of knowledge different authors from areas biology, chemistry and apiculture. Deal with microscopic analysis of honey, whose part of is qualitative and quantitative pollen analysis. Further there're mentioned method for classification of chemists- physical properties fo honey such as determination of optical rotatory power sugars in honey, determination of electrical conductivity and determination of water content in honey. Introduced is also legislature regulate chemists- physical characteristics of honey.

At the close is foreshadow problems placarding and labelling of honey, when from apicultural experience is evident, that the there has been also third type honey compared to legislature, where there are mentioned only two types.

Keywords: honey, microscopical analysis of honey, optical rotatory power of sugars, electric conductivity, moisture content

abstract by author