JOGURT S MEDEM

Ing. Jiří SVOBODA

Jogurt se vyrábí ze zahuštěného mléka kysáním bakteriálními kulturami rodu Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus termophilus. Mléko pro přípravu jogurtu má obsahovat 4,5 % tukové složky a 17 % celkové sušiny. Konzumní mléko lze zahustit buď odpařováním, nebo přídavkem kondenzovaného či sušeného mléka. Mléko pro přípravu jogurtu je nutné pasterovat při teplotě 90 až 95 °C po dobu 5 až 10 minut, aby se vysrážely albuminy a glubuliny, které omezují synerezi gelu. Jogurtové mléko ohřáté na 45 °C zaočkujeme jogurtovou kulturou bakterií a obsah dobře promícháme. Jogurt zraje přibližně 2,5 až 4 hodiny při této teplotě. Jogurt je dobře vysrážen jestliže z převrácené lahve nevyteče. Následuje ochlazení jogurtu na teplotě 15 stupňů a při této teplotě jogurt dozrává další 2 až 4 hodiny. Jogurt skladovaný při teplotách do 10 stupňů vydrží asi týden.

Syrové mléko ohřejte v hrnci s dvojitým pláštěm, nechte vařit 5 až 10 minut od začátku signalizace varu. Po vychlazení na teplotu 40 °C odstraňte škraloup. Ponorným mixérem rozmíchejte v mléce živý bílý jogurt, ohřátý na 40 °C, neměl by být starší jak 10 dní a 50 g/l sušeného mléka (navršená čajová lžička je asi 10 g), předem rozmíchaného v troše mléka. Mléko z tržní sítě má nižší obsah sušiny, je tedy třeba zvýšit dávku sušeného mléka.

Nádoby, ve kterých bude probíhat jogurtování je nutné před plněním vypláchnout vřelou vodou, jinak se jogurt kazí. Jogurtování může probíhat na radiátoru nebo v elektrické troubě, musí se ovšem správně odhadnout teplota, vhodnější je proto použít jogurtovač nebo termostat. Při mírně nižší teplotě se doba jogurtování prodlužuje, vysoká teplota ničí mléčnou kulturu. Při dodržení hygieny lze příště použít k zaočkování jogurt vlastní výroby. Někdy se z jogurtu uvolní syrovátka, což není na závadu.

Med, množství podle chuti, se dávkuje do sklenic před nalitím mléka. Teplota jogurtování neničí jeho biologické vlastnosti a dobře se rozmíchává. Při použití pastovaného medu nedochází k promíchávání nalévaného mléka s medem. Pastovaný med se během jogurtování ztekutí, takže promíchávání před konzumací je pak snadné.